Aktivnosti

Nastavljene intezivne aktivnosti na spašavanju i pomoći stanovništvu BiH

5.2.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i u toku ovog dana provodi intenzivne aktivnosti na pomoći stanovništvu BiH, ugroženom snježnim padavinama

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i u toku ovog dana provodi intenzivne aktivnosti na pomoći stanovništvu BiH, ugroženom snježnim padavinama.

Trenutno su u toku sljedeće aktivnosti:

- Zatrpana vozila na putu Jablanica – Drežnica deblokirana su i sve osobe se nalaze na sigurnom. Posebno smo zadovoljni činjenicom da su nakon izuzetnih, čak nadljudskih, napora spasilačke ekipe uspjele evakuirati između ostalih i košarkaše Hemofarma iz Vršca, a koji su bili blokirani snježnim lavinama na magistralnom putu M-17 u mjestu Drežnica između Mostara i Jablanice.

Evakuirani su zbrinuti u adekvatnom hotelskom smještaju. Put je raščišćen te je u ograničenoj funkciji.

Ministarstvo sigurnosti BiH je tražilo angažman Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i to u slijedećim slučajevima:

- Oružane snage BiH angažirane su na dopremanju hrane zračnim putem u mjesto Fazlagića Kula u općini Gacko. Ukoliko ne bude mogućnosti za let helikoptera, pripadnici OSBiH će dostavu hrane izvršiti vozilima.

- Također, izvršit će se medicinska evakuacija građana na području grada Mostara koji moraju biti prebačeni u kliničke centre radi hemodijalize.

- Ministarstvo sigurnosti zatražilo je i angažman snaga i sredstava EUFOR-a u slijedećim slučajevima:

- Izviđanje terena jednim helikopterom na relaciji Jablanica - Drežnica s ciljem sagledavanja stanja na putnoj komunikaciji. Aktivnost je u toku.

- Angažiranje helikoptera EUFOR-a na pronalaženju četiri izgubljene osobe, među kojima je i jedno dijete, na prostoru Ulog – Kalinovik, mijesto Borče. Akcija spašavanja je u toku.

- Angažiranje snaga i sredstava EUFOR-a na deblokadi tramvajske pruge u Sarajevu. Snage su na izvršenju zadatka.

- U rejonu Han Pijeska na zadatku su dvije gazele Helikopterskog servisa RS koje vrše dostavu hrane zračnim putem.

- Helikopter MUP-a RS izvršio je spašavanje - prijevoz bolesne osobe iz sela Nevačka - općina Olovo, koja je imala moždani udar /Hamid Dizdarević/. Akcija je uspješno završena.

- Nažalost zabilježen je i jedan smrtni slučaj smrzavanja u mjestu Topčić-polje Općina Žepče. Riječ je o osobi sa inicijalima E.N. rođenoj 1995. godine, a koja je nestala 02.02.2012. godine.

Operativno-komunikacijski centar BiH - 112 Ministarstva sigurnosti BiH radi u punom kapacitetu i ostvaruje svoje zakonom utvrđene zadatke.