Aktivnosti

Najteža situacija na području HNK i Istočne Bosne

4.2.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti, poduzima sve mjere i koordinira aktivnosti sa entitetskim upravama civilne zaštite u cilju prikupljanja informacija vezano za stanje izazvano snježnim padavinama na području Bosne i Hercegovine

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti, poduzima sve mjere i koordinira aktivnosti sa entitetskim upravama civilne zaštite u cilju prikupljanja informacija vezano za stanje izazvano snježnim padavinama na području Bosne i Hercegovine.

Trenutno je najteža situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i području Istočne Bosne.

Snijegom blokirana vozila i autobus na području Salakovca su deblokirani. Još nekoliko vozila je blokirano na relaciji Salakovac – Drežnica. Kada je u pitanju voz na području Bradine, radi se o lokomotivi i jednom putničkom vagonu bez putnika i situacija je pod kontrolom.

Na području Miljevine zbrinuti su putnici iz autobusa i automobila koji su pješačili i pomoć im je ukazana od pripadnika civilne zaštite. Jedno sanitetsko vozilo sa tri putnika na lokalitetu Tjentišta je blokirano,  kao i tri putnička vozila sa 15 putnika na lokalitetu Suva – općina Foča. Među putnicima je jedan državljanin Crne Gore. Poduzete su aktivnosti da se deblokira i sanitetsko vozilo i putnička vozila.

Gorska služba spašavanja Sarajevo je uspjela deblokirati vozilo sa argentinskim državljanima na putu Krupac – Bjelašnica.

Republička uprava civilne zaštite RS je predložila Vladi RS da se proglasi stanje prirodne ili druge nesreće na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ukoliko dva ili više kantona u Federaciji BiH proglase stanje prirodne ili druge nesreće, Vlada FBiH može proglasiti stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji FBiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH je zatražilo od Oružanih snaga BiH pregled kapaciteta koji bi se mogli staviti u funkciju (prije svega vozila za čišćenje snijega), kao i helikopteri za eventualnu evakuaciju bolesnih i povrijeđenih i dostavljanje pomoći u hrani i lijekovima najugroženijim stanovnicima. Do sada još nije zatraženo angažiranje OS BiH, ni iz entiteta niti iz općina.

Ukoliko se proglasi stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji jednog ili oba entiteta, aktivirat će se Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, kojim rukovodi zamjenik ministra sigurnosti BiH i koje bi preuzelo koordinaciju svih aktivnosti na cijeloj teritoriji BiH.

U skladu sa Zakonom, Ministarstvo sigurnosti ima propisane procedure i sporazume sa susjednim i drugim državama i u slučaju potrebe može se zatražiti i međunarodna pomoć koja podrazumijeva operativne snage i humanitarnu pomoć.

Operativni komunikacijski centar BiH – 112 je aktivan u punom kapacitetu sa svim uposlenim kroz koji se provode sve aktivnosti na zaštiti i spašavanju. Piroritet u svim aktivnostima je spašavanje ljudskih života, a niži nivoi organiziranja su obavezni poduzeti sve potrebne mjere na uspostavljanju prohodnosti komunikacija kao i provođenje drugih mjera.

Sve informacije i zahtjevi za eventualnu pomoć mogu se dobiti na telefone Operativno – komunikacijskog centra BiH: +387 33 492 778; +387 33 492 786; +387 33 492 785; fax:+387 33 555 715; e-mail:ocbh112@msb.gov.ba.