Aktivnosti

Radionica “Sistemi ranog upozoravanja za civilnu zaštitu” u okviru PPRD Jug programa Evropske unije

18.1.2012

Sistemi ranog upozoravanja za civilnu zaštitu: od ranog otkrivanja prijetnji do blagovremenog upozorenja građana” , naziv je radionice koja se u organizaciji EU u okviru Programa za prevenciju, spremnost i odgovor na prirodne i druge nesreće (PPRD Jug), u periodu od 17. do 19. januara ove godine održava u italijanskom gradu Aroni

“Sistemi ranog upozoravanja za civilnu zaštitu: od ranog otkrivanja prijetnji do blagovremenog upozorenja građana” , naziv je radionice koja se u organizaciji EU u okviru Programa za prevenciju, spremnost i odgovor na prirodne i druge nesreće (PPRD Jug), u periodu od 17. do 19. januara ove godine održava u italijanskom gradu Aroni.

Trodnevnu radionicu koja je okupila 25 eksperata u oblasti civilne zaštite iz 13 mediteranskih i balkanskih partnerskih zemalja PPRD Jug programa, otvorili su Peter Billing, zamjenik šefa Odeljenja za vanredne situacije Evropske komisije pri Generalnom direktoratu za humanitarnu pomoć (ECHO) u Briselu i Dalila al Khudhairi, šef Odjeljenja za globalnu sigurnost i rješavanje kriza u Zajedničkom istraživačkom centru Evropske komisije u Ispri.  U ime Bosne i Hercegovine u radu ove radionice učestvuje Mirnesa Softić iz Ministarstva sigurnosti BiH, Sektora za zaštitu i spašavanje.

Procjena rizika, sakupljanje informacija, informiranje o pouzdanim prognozama i efikasna upozorenja u slučajevima različitih vrsta nesreća u fokusu su rada ove radionice koja tretira rano upozoravanje i spremnost za sprječavanje katastrofa.

Tom prilikom je istaknuto da se katastrofa javlja kada populacija koja je izložena olujama, poplavama, vulkanskima erupcijama ili zemljotresima ne može efikasno da se izbori sa negativnim uticajima ovih nesreća. 

 Također je navedeno da je rano otkrivanje potencijalnih nesreća uglavnom odgovornost naučnog sektora, dok je sposobnost razumijevanja konkretnih nivoa rizika i preduzimanje odgovarajućih aktivnosti odgovornost moderno organizirane civilne zaštite. U tom smislu, učesnici radionice će bolje razumjeti vrijednost dobre saradnje sa naučnim sektorom. Oni će također naučiti kako pažljivo da procijene i razmotre posljedice pogrešnih odluka o "propuštenim upozorenjima" ili "lažnim uzbunama".


Stoga, upozorenje o mogućnostima izbijanja pojedinih nesreća u cilju zaštite stanovništva i njihove imovine, mora biti jasno, blagovremeno i uz dobro poznavanje mogućnosti reagiranja, rečeno je tokom održavanja radionice.

Na kraju radionice, učesnici će posjetiti sobu za praćenje i istraživačke laboratorije Zajedničkog istraživačkog centra u Ispri, gde će se upoznati sa naučnim pristupom opasnim fenomenima i naprednoj upotrebi savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija za spašavanje života i imovine.