Међународни документи

ИНФОРМАЦИЈА О РЕЖИМУ ПРЕЛАСКА ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ

26.7.2013

Представници Босне и Херцеговине и Републике Хрватске су дана 19.06.2013. године потписали нови Уговор између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске о граничним пријелазима и Споразум између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске о пограничном промету чиме су престали са важењем досадашњи Уговор о одређивању граничних пријелаза између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске од 06. травња 2001. године, Анекс Уговора о одређивању граничних пријелаза између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске од 11. просинца 2001. године, Протокол о категоризацији граничних пријелаза између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске од 11. просинца 2001 године као и Споразум о пограничном промету и сурадњи од 05. ожујка 2003 године.

Новим Уговором између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске о граничним пријелазима утврђено је 50 граничних пријелаза преко којих ће бити могућ промет преко државне границе са Републиком Хрватском.

Гранични пријелази са свим инспекцијским контролама

Гранични пријелази Градишка – Стара Градишка и Бијача – Нова Села одређени су као гранични пријелази за међународни цестовни промет путника и роба које сукладно законодавству уговорних страна подлијежу инспекцијским контролама приликом превоза преко заједничке државне границе. Ови гранични пријелази отворени су 24 сата дневно за међународни промет путника и возила, те за промет свих врста роба без обзира на њихово подријетло, односно земљу из које долазе. На тим граничним пријелазима непрекидно се обављају послови из надлежности полиције и царине, а послови из надлежности инспекцијских служби обављају се у радном времену које одређују надлежна тијела у свакој од уговорних страна.

 

Гранични пријелази за промет воћа и поврћа

Промет воћа и поврћа које сукладно законодавству уговорних страна подлијеже контроли усклађености с тржишним стандардима и утврђивању здравствене исправности приликом превоза преко заједничке државне границе осим на ова два наведена гранична пријелаза могућ је преко граничних пријелаза Орашје – Жупања, Изачић – Личко Петрово Село, Горица – Вињани Доњи и Иваница – Бргат. Такођер и ови гранични пријелази отворени су 24 сата дневно за међународни промет путника, возила те роба које не подлијежу инспекцијким контролама те се на њима непрекидно обављају послови из надлежности полиције и царине. Промет воћа и поврћа у складу са горе наведеним увјетима обавља се у радном времену надлежне службе, по позиву и уз обвезу најаве пошиљке 24 сата прије њеног доласка на гранични пријелаз.

Више информација о робама које подлијежу овим контролама, или контакте на којима можете доћи до детаљнијих информација можете пронаћи на сљедећим wеб страницама:

хттп://www.вет.гов.ба/

хттп://www.фса.гов.ба/

хттп://www.уззб.гов.ба/

Гранични пријелази за робни и путнички промет

Остали гранични пријелази за међународни промет роба које не подлијежу горе наведеним увјетима и путника су цестовни: Брчко – Гуња, Шамац – Славонски Шамац, Брод – Славоснки Брод, Градина – Јасеновац, Велика Кладуша – Маљевац, Стрмица – Стрмица, Каменско – Каменско, Осоје – Вињани Горњи, Неум И – Клек и Неум ИИ – Затон – Доли,

те жељезнички: Брчко – Дреновци, Шамац – Славонски Шамац, Добрљин – Волиња, Мартин Брод – Личко Дуго Поље и Чапљина – Метковић. Ови гранични пријелази отворени су 24 сата дневно за међународни промет путника, возила и роба без обзира на њихово подријетло односно земљу из које долазе, осим ако је другачије уређено међународним уговором, и осим за робе које подлијежу инспекцијској контроли или је њихов промет уређен посебним прописом. На овим граничним пријелазима непрекидно се обављају послови из надлежности полиције и царине.

Гранични пријелази за путнички промет

Промет путника у цестовном промету осим на горе наведеним граничним пријелазима могућ је и преко сљедећих граничних пријелаза: Костајница – Хрватска Костајница, Нови Град – Двор, Рипач – Ужљебић, Присика – Аржано, Ораховље – Орах, Црвени Грм – Мали Пролог, Звирићи – Пруд, Дољани - Метковић и Требимља – Чепикуће. Гранични пријелази за путнички промет отворени су 24 сата дневно за међународни промет путника, особних возила и возила за пријевоз путника без обзира на земљу из које долазе. И на овим граничним пријелазима непрекидно се обављају послови из надлежности полиције и царине.

Увјети путовања

Детаљније информације потребним документима и увјетима путовања у/из Републике Хрватске можете пронаћи на wеб страницама Министарства вањских послова Босне и Херцеговине:

хттп://www.мфа.ба

Погранични режим

Споразумом између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске о пограничном промету успостављен је погранични режим, односно сустав правила којима се уређује погранични промет у пограничном подручју између страна потписница. Погранични промет је редовни прелазак заједничке државне границе становника пограничног подручја (подручје уз заједничку државну границу које се простире у дубини од пет (5) километара од заједничке државне границе Веза додатак А и Б једне стране, сукладно правилима пограничног режима, ради њиховог боравка и кретања у пограничном подручју друге стране због економских, социјалних, обитељских или других оправданих разлога.

            Прелазак заједничке државне границе под увјетима пограничног режима допуштен је преко граничних пријелаза отворених за погранични и међународни промет како су одређени у Уговору између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине о граничним пријелазима. Осим горе наведених граничних пријелаза за међународни промет становници пограничног подручја смију, сукладно правилима пограничног режима те ако не постоји забрана или ограничење предвиђено законодавством страна Споразума прелазити заједничку државну границу преко сљедећих граничних пријелаза за погранични промет: Доњи Свилај – Свилај, Козарска Дубица – Хрватска Дубица, Плазикур – Гејковац, Заград – Пашин Поток, Хаџин Поток – Боговоља; Тржачка Раштела – Кордунски Љјесковац, Кладрма – Личка Калдрма, Вагањ – Били Бриг, Виница Аржано – Пазар, Субашићи – Дворине, Вир – Цера, Читлук – Јовића мост; Дриновци – Себишина, Дриновачко Брдо – Сливно, Пролог – Подпролог, Габела – Габела Поље И, Унка – Унка, Радеж – Вуков Кланац, Дужи – Имотица и Орахов До – Слано. Радно вријеме ових граничних пријелаза је 6:00 – 22:00.

            Пријелаз преко ових граничних пријелаза је могућ уз увјет предочења пограничне пропуснице, и то само преко граничних пријелаза који су уписани у пограничну пропусницу, да се особа не сматра пријетњом за јавни поредак, унутарњу сигурност, јавно здравство или међународне односе, те да за ове особе није издано упозорење у базама података страна Споразума за одбијање њиховог уласка због назначених разлога или да против њих није издано упозорење у Шенгенском информацијском суставу за одбијање њиховог уласка на подручје Еуропске уније. Носитељи пограничних пропусница изузети су од примјене визног режима те се неће уносити печат у пограничну пропусницу.

            

           Најдуже опуштено трајање сваког непрекинутог боравка у пограничном подручју друге уговорне странке не смије прелазити више од тридесет (30) дана. У случају да се носитељ пограничне пропуснице због изванредних околности не може вратити у одређеном року у мјесто својег боравишта о томе мора одмах обавијестити најближу полицијску постају која ће о томе обавијестити надлежно тијело друге уговорне странке. Ако је носитељ пограничне пропуснице на државном подручју уговорне странке за које вриједи погранична пропусница лишен слободе, или је присилно задржан, надлежно тијело односне уговорне странке треба о томе што прије обавијестити дипломатску мисију или конзуларни уред друге уговорне странке на својем државном подручју.

           Изнимно носитељи пограничне пропуснице смију прелазити заједничку државну границу и на пријелазним мјестима утврђеним Споразумом под увјетом да је назив пријелазног мјеста уписан у пограничну пропусницу. Попис мјеста на којима је могућ пријелаз мимо граничних пријелаза можете пронаћи на овим мјесту – Веза додатак Ц.

           Погранична пропусница издаје се на непосредни особни захтјев који се подноси на обрасцу чији је садржај утврђен Споразумом – Веза додатак Д. Поред тог обрасца, уз захтјев за издавање пограничне пропуснице обвезно је приложити и сљедеће документе:

а)      ваљану путну исправу;

б)      двије фотографије;

ц)      документ којим се може доказати оправдана потреба за редовити прелазак заједничке државне границе под увјетима пограничног режима, односно повезнице наведене у ставку 2., и који није старији више од шест (6) мјесеци, рачунајући од датума подношења захтјева;

д)     документ којим се може доказати боравиште у пограничном подручју, како је одређено овим Споразумом односно у Додатку А и Б, у трајању од најкраће једне (1) године и који није старији више од шест (6) мјесеци рачунајући од датума подношења захтјева. Надлежна тијела уговорних странака размијенит ће обавијести о документима на темељу којих се, сукладно њиховом националном законодавству, може доказати боравиште у пограничном подручју.

           Обвеза из ставка 3 д) овога чланка не односи се на супружнике особа које имају боравиште у пограничном подручју најкраће једну (1) годину, њихову дјецу која нису напунила осамнаест (18) година старости (укључујући и посвојену дјецу), дјецу супружника која нису напунила осамнаест (18) година старости (укључујући и посвојену дјецу), те на особе које имају боравиште у пограничном подручју краће од једне (1) године на локацији која се налази у непосредној близини заједничке државне границе, на специфичном земљописном положају и гдје постоји оправдана потреба честог прелажења заједничке државне границе. У поступку подношења захтјева за издавање пограничне пропуснице малољетнике до 16 година заступат ће њихови родитељи, а малољетнике без законских заступника, као и особе лишене пословне способности по правомоћној судској одлуци, заступат ће старатељи одређени судском одлуком.

      Захтјев за издавање пограничне пропуснице може се поднијети:

а)      за Републику Хрватску, - у надлежној полицијској управи, односно полицијској постаји у њезином пограничном подручју, дипломатској мисији или конзуларном уреду Републике Хрватске у Босни и Херцеговини,

б)      за Босну и Херцеговину, - у надлежном Теренском уреду, односно Постројби граничне полиције, дипломатској мисији или конзуларном уреду Босне и Херцеговине у Републици Хрватској.

      Тијела надлежна за запримање захтјева и издавање пограничне пропуснице из ставака 1. и 2. овога чланка одговорит ће на захтјев тражитеља у најкраћем могућем року, али у сваком случају најкасније у року од шездесет (60) дана од датума када је захтјев запримљен. Надлежна тијела из ставка 1. и 2. овога чланка захтјев ће одбити ако захтјев није потпун, ако није доказана повезница назначена у чланку 7. ставку 2. и ако тражитељ не удовољава увјетима из чланка 3. ставка 1 б) овога Споразума.

        Пристојба за провођење поступка издавања пограничне пропуснице плаћа се приликом предаје захтјева. У случају да је захтјев одбијен, односно ако погранична пропусница није издана, износ пристојбе неће бити враћен. О детаљима издавања пограничне пропуснице те контакте који вам могу дати подробније информације можете сазнати путем wеб адреса:

хттп://www.иддееа.гов.ба

хттп://www.гранпол.гов.ба

      Дозволе за једнократни прелазак државне границе

      Изнимно пријелаз државне границе могућ је преко државне границе на темељу Дозвола за једнократни пријелаз заједничке државне границе и то само за боравак који не смије трајати дуље од два (2) дана унутар пограничног подручја. Дозвола се издаје држављанима уговорних странака и особама које према праву Еуропске уније уживају право на слободу кретања, на граничном пријелазу за погранични промет. Носитељ дозволе је дужан вратити се преко истог граничног пријелаза. Дозволу за једнократни пријелаз заједничке државне границе издаје надлежна гранична полиција државе у чије погранично подручје тражитељ дозволе жели ући а издаје се на особни захтјев и под сљедећим увјетима:

а)      да посједујете ваљану путну исправу;

б)      да можете оправдати разлог преласка заједничке државне границе преко граничног пријелаза за погранични промет и боравак у пограничном подручју, те да посједује достатна средства за уздржавање за вријеме трајања планираног боравка као и за повратак или је у могућности законито стећи та средства;

ц)      да нисте особа коју се сматра пријетњом за јавни поредак, унутарњу сигурност, јавно здравство или међународне односе Републике Хрватске односно Босне и Херцеговине и било које државе чланице Еуропске уније, да против вас није издано упозорење у базама података уговорних странака за одбијање њеног уласка због назначених разлога, односно да против вас није издано упозорење у Шенгенском информацијском суставу за одбијање њезиног уласка у подручје Еуропске уније због истих разлога.

      У поступку постављања захтјева за издавање дозволе за једнократни пријелаз заједничке државне границе малољетнике до 16 година заступат ће њихови родитељи, а малољетнике без законских заступника, као и особе лишене пословне способности по правомоћној судској одлуци, заступат ће старатељи. На темељу дозволе за једнократни пријелаз заједничке државне границе не могу се остваривати права која на темељу овога Споразума имају носитељи пограничне пропуснице. Уколико се особа која је темељем дозволе за једнократни пријелаз заједничке државне границе ушла у погранично подручје друге државе не врати у предвиђеном року или се креће изван пограничног подручја друге државе за које вриједи дозвола, бит ће прекршајно одговорна сукладно националном законодавству уговорних странака, осим у случају када се особа није могла вратити због изванредних околности.