Saopštenja

Druga vanredna sjednica Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje

26.3.2020

Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, danas je održalo drugu vanrednu sjednicu na kojem je razmatrana trenutna situacija te buduće mjere suzbijanja koronavirusa u BiH.

Donijet je prijedlog odluke o upućivanju zahtjeva za međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje u borbi protiv pandemije, koja ide na potvrđivanje Vijeću ministara BiH. Također, preporučeno je općinskim, kantonalnim i entitetskim kriznim štabovima da maksimalno reduciraju zahtjeve za pomoć Oružanih snaga BiH lokalnim i drugim zajednicama, jer tu pomoć treba tražiti samo kada se iscrpe svi drugi civilni resursi.

Ovom prilikom data je uputa da se zabrana kretanja ne odnosi na pripadnike Oružanih snaga koji su na zadatku, a Fahrudin Radončić je naglasio da su sigurnosne strukture na svim nivoima u proteklih mjesec i po maksimalno odgovorili zadatku i da se sada teret krize potpuno prebacuje na zdravstvene ustanove i radnike.

Radončić je istakao da vjeruje kako će uspjeti odgovoriti ekstremno teškim izazovima kakvi se uistinu nikada nisu dogodili.

Videosnimak




Nagrada UN-a za javnu službu