Podzakonski akti

Pravilnik o prijenosu i slanju tajnih podataka

Na osnovu člana 62.  Zakona o zaštiti tajnih podataka (“Službeni glasnik BiH” broj: 54/05) i člana 61. stav 2. Zakona o upravi Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” broj: 32/02), ministar sigurnosti d o n o s i,


PRAVILNIK
O PRIJENOSU I SLANJU TAJNIH PODATAKA

I - OPĆE ODREDBE


Član 1.
(Predmet Pravilnika)


 Pravilnik o prijenosu i slanju tajnih podataka (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje mjere sigurnosti tokom prijenosa, način prijenosa tajnih podataka, mjesto prijema tajnih podataka u Ministarstvu sigurnosti, oblik i sadržaj dokumenata koji se koriste radi prijenosa tajnih podataka, kao i druge aktivnosti koji se odnose na prijenos tajnih podataka.

Član 2.
(Primjena)


Po ovom Pravilniku dužno je postupati Ministarstvo sigurnosti (u  daljem tekstu: Ministarstvo) kada vrši prijenos i prijem tajnih podataka, kao i svi  drugi organi, institucije, pravne osobe i fizička  lica koje u provođenju svojih  zakonskih ovlaštenja dostavljaju, pristupaju ili na drugi način koriste tajne  podatake Ministarstva.


Član 3.
(Svrha Pravilnika)


Ovim Pravilnikom se osigurava da tokom prijenosa tajnih podataka unutar BiH ili tajnih podataka druge države, međunarodne ili regionalne organizacije, koje dostavlja ili prima Ministarstvo ne dođe do neovlaštenog otkrivanja, promjene ili uvida u tajni podatak koji se prenosi.

II – PRIJENOS TAJNIH PODATAKA
 
Član 4.
(Prijenos unutar objekta)


(1) Svi tajni dokumenti organa, institucija ili drugih pravnih osoba koji se prenose unutar Ministarstva trebaju biti pod neposrednim nadzorom ovlaštene osobe za prijenos tajnog podatka i zaštičeni na način da se nevidi njihov sadržaj.
(2) Tajne podatke unutar Ministarstva mogu prenositi ovlaštene osobe koje su sigurnosno provjerene i imaju sigurnosnu dozvolu za pristup tajnim podacima najmanje stepena tajnosti tajnog podatka koji se prenosi.

Član 5.
(Prijenos tajnog podatka izvan objekta)


(1) Prijenos tajnih podataka izvan objekta organa, institucija ili drugih pravnih osoba vrši se posredstvom kurira ili drugih osoba koje prenose tajne podatke ( u daljem tekstu: kuriri).

(2) Kuriri moraju biti sigurnosno provjereni u odnosu na stepen tajnosti tajnih podataka koje prenose.

Član 6.
(Mjesto prijema tajnih podataka)


Ministarstvo sigurnosti prima nosioce tajnih podataka u sigurnosnom području koje se nalazi u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, na prvom spratu soba broj 120. Primalac ili osoba koja je ovlaštena za prijem kurira utvrđuje prijem tajnih podataka upisom u dostavnu, odnosno kurirsku knjigu.

Član 7.
(Potvrda prijema)


(1)  Prijem tajnog podatka  potvrđuje ovlaštena osoba izdavanjem potvrde o prijemu tajnog podatka. Potvrda se izdaje za prijem tajnog podatka stepena tajnosti POVJERLJIVO i viši stepen tajnosti.
(2)  Potvrda se izdaje na identifikacijski broj tajnog dokumenta koji se preuzima i ista nema sigurnosnu klasifikaciju.

Član 8.
(Prijenos tajnih podataka)


(1) Tajni podaci stepena tajnosti POVJERLJIVO i viši stepen tajnosti prenose se kurirskom službom ili ličnom dostavom.
(2) Tajni podaci stepena INTERNO mogu se prenositi poštanskom službom-preporučenom poštom.
(3) Osobe koje prenose tajne podatke ne ostavljaju iste bez nadzora dok ih ne pohrane na način propisan Zakonom i podzakonskim aktima.

Član 9.
(Uslovi pakiranja tajnih dokumenata)


(1)  Tajni dokumenti stepena tajnosti POVJERLJIVO i viši stepen  tajnosti moraju biti spakirani tako da su zaštičeni od neovlaštenog uvida.
(2)  Tajni dokumenti stepena tajnosti POVJERLJIVO i viši stepen  tajnosti moraju biti zaštićeni sa dvije koverte. Vanjska  koverta je od tvrdog,  neprovidnog, nepropusnog materijala. Na njoj moraju biti podaci o primaocu,   pošiljaocu i šifra dokumenta. Iz oznaka na vanjskoj koverti ne smije se vidjeti  da se radi o tajnom podatku. Unutrašnja koverta mora imati oznaku stepena  tajnosti, šifru dokumenta, podatke o primaocu i pošiljaocu i druge podatke koji su  važni za tajnost. 
(3)  Pri prenošenju tajnih podataka stepena tajnosti VRLO TAJNO  izvan sigurnosnog područja, unutrašnja omotnica mora biti u zatvorenom  koferu, kutiji ili torbi sa zatvaranjem na ključ ili sa šifriranom kombinacijom.  Prijenos moraju obavljati najmanje dvije osobe.
(4)  Tajni dokumenti stepena tajnosti INTERNO prenose se u jednoj  neprozirnoj koverti ili omotu na kom ne smije biti oznaka koja bi ukazivala da se  unutra nalazi dokument sa stepenom tajnosti INTERNO.

Član 10.
(Obaveze kurira)


(1) Kuriri prije nego krenu na put biti će obaviješteni o sigurnosnom uputstvima u vezi sa nošenjem tajnih dokumenata.
(2) Kurir će potpisati sigurnosnu izjavu da je pročitao i razumio propisana sigurnosna pravila i da će ih se pridržavati tokom prijenosa tajnih podataka.
(3) Kuriri koji prenose tajne podatke stepena POVJERLJIVO ili višeg stepena tajnosti, moraju imati pismeno ovlaštenje-“Potvrdu za kurira” rukovodioca oragana za prijenos tajnih podataka i isti moraju pokazati na zahtjev osobe kojoj poštu predaje ili od koje je preuzima.
(4) Izgled i sadržaj sigurnosne izjave iz stava 2. ovog člana propisan je na obrascu broj  1. koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

Član 11.
(Sigurnosna uputstva)


(1) Kuriri je odgovoran  i zadužen za tajne dokumente navedene u “Potvrdi za kuriru”.
(2) Tajni dokumenti moraju stalno biti pod nadzorom osobe koja prenosi tajne dokumente, cijelo vrijeme prijenosa tajnih dokumenata.
(3)  Pošiljka u kojoj se nalaze tajni dokumenti ne smije se otvarati.
(4) O pošiljci, kao i o sadržaju pošiljke ne smije se diskutirati, niti se pošiljka smije pokazivati na javnom mjestu.
(5) Osoba koja prenosi tajne podatke ne smije odstupati od rasporeda putovanja, dok se tajni podaci nalaze kod iste.
(6) U slučaju vandrednih situacija, osoba koja prenosi tajne podatke mora preduzeti neophodne mjere da bi zaštitila iste, ali ni u kojem slučaju nesmije dozvoliti da tajni podaci budu bez neposrednog nadzora kurira.
(7) Kurir će zajedno sa sigurnosnim službenikom se pobrinuti da sva dokumentacija potrebna za ulazak u stranu zemlju i putna dokumentacija bude validna i kompletna.
(8) Tajni dokumenti mogu se predati samo osobama koje su ovlaštene za kontakt, a izuzetno u slučaju vandrednih okolnosti tajni dokumenti se mogu predati osobi koja je ovlaštena od strane osobe za kontakt.
(9) Kurir će biti informisan o službenim osobama kojima se može obratiti tokom prijenosa tajnih dokumenata.

Član 12.
(Prenos tajnih podataka preko granice)


(1) Kurir koji prenosi tajne podatke u drugu zemlju će na zahtjev carinskih, policijskih službi ili imigracionih službenika drugih zemalja pokazati “Potvrdu za kurira”.
(2) “Potvrdu za kurira” će pokazati najviše rangiranom cariskom, policijskom i/ili imigracionom službeniku, druge zemlje.
(3) Ako viši carinski, policijski ili imigracioni službenici druge zemlje zahtijevaju pregled sadržaja pošiljke u kojoj se prenose tajni dokumenti, otvoriti će se u onom obimu koje je dovoljno da se isti uvjere da ta pošiljka ne sadrži ništa osim navedenog, ali na mjestu koje je izvan vidokruga šire javnosti.
(4) Osoba koja prenosi tajne podatke od višeg carinskog, policijskog ili imigracionog službenika će tražiti dokaz da je pošiljka otvarana i pregledana, tako što će na pošiljku staviti potpis i pečat i potvrditi u dokumetaciji o otpremi, da je ova pošiljka otvarana.
(5)  Osoba koja prenosi tajne podatke će zahtijevati da se pošiljka koja je otvarana prepakira ili pomogne pri prepakiranju odmah nakon pregleda.
(6) U slučaju otvaranja pošiljke koja sadrži tajne podatke osoba koja prenosi tajne podatke će odmah obavijestiti sigurnosnog službenika, koji će obavijestiti NSA nadležnih država.
(7) Osoba koja prenosi tajne podatke će predoćiti potvrdu o preuzimanju pošiljke koju je potpisala osoba  zadužena za prijem pošiljke u organu, instituciji ili kompaniji vlade države koja je primila pošiljku.

Član 13.
(Prevoz pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom)


(1) Za kretanje pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom sačiniti će se plan prevoza u kojem će se navesti naziv programa/projekta/ugovora i imena učesnika između kojih se vrši prevoz pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom.
(2) Plan prijevoza odobrava rukovodilac Državnog sigurnosnog organa.
(3) U planu je potrebno naznačiti ime i prezime, funkciju i kojem organu ili organizaciji pripadaju ovlašteni predstavnici svakog učesnika u programu/projektu, sa tačnom adresom za slanje pošiljke, brojeva telefona, telefaksai/ili teleks adrese,  email adrese svakog predstavnika zemlje, koji će primiti i preuzeti odgovornost za sigurnost pošiljke.

Član 14.
(Mjesto isporuke)


(1) Prilikom prijevoza pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom u planu će se identificirati mjesto isporuke za svakog učesnika i kako će se izvršiti predaja pošiljke.
(2) U planu će se opisati sigurnosni aranžmani koji su potrebni dok se pošiljka nalazi na mjestima isporuke, kao i sve druge dodatne aranžamane koji su potrebni zbog jedinstvene prirode kretanja pošiljke ili mjesta isporuke.


Član 15.
(Identificiranje prijevoznika)


(1) U planu prijevoza pošiljke za sigurnosnom klasifikacijom će se identificirati komercijalni prevoznici, špediteri i drugi posrednici u prijevozu koji bi mogli biti angažirani i naznačiti nivo sigurnosne dozvole i skladišne kapacitete.
(2) Ako je potrebno skladištiti pošiljku sa sigurnosnom klasifikacijom potrebno je navesti i idnetificirati sve učesnike, objekte za skladištenje ili rukovanje i mjesta na kojima će se izvršiti predaja pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom.


Član 16.
(Rute prijevoza)

(1) U planu prijevoza pošiljke potrebno je navesti svaki dio rute od polaznog mjesta do krajnjeg odredišta, uključujući sve granične prijelaze, sa logičnim slijedom kako se kreće pošiljka od mjesta do mjesta.
(2) Ako se pošiljka zaustavlja u toku noći, potrebno je navesti sigurnosne aranžmane za svako mjesto zaustavljanja, kao i mjesta za eventualno zaustavljanje u nepredviđenim situacijama.

Član 17.
(Procedure za carinskim službama)


Državni sigurnosni organ će u saradnji nadležnim carinskim organima u BiH i drugim sigurnosnim službama u BiH, predhodno utvrditi procedure za postupanje tokom carinskih pregleda i prijevoza preko graničnih prelaza u BiH, kako bi se ispoštovali carinski i sigurnosni zahtjevi, kao i imena kontakt osoba koje će potvrditi kretanje pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom na polaznim mjestima. 

Član 18.
(Odgovornost primaoca pošiljke)

(1) Primalac pošiljke je odgovoran da nakon prijema pregleda cjelokupnu dokumentaciju nakon prijema i obavijesti Državni sigurnosni organ o bilo kojem odstupanju od plana puta, razlikama u dokumentaciji, ugrožavanju ili sumnji u ugrožavanje sigurnosti pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom, kao i o drugim problemima koji bi mogli ugroziti sigurnost pošiljke.

Član 19.
(Pojedinosti u vezi sa pošiljkom)


(1) U planu prijevoza pošiljke za sigurnosnom klasifikacijom biće naznačeno mjesto otpreme, standarde za pakiranje koji su u skladu sa sigurnosnim pravilima, posebne zahtjeve učesnika u programu ako ih ima, dokumentaciju potrebnu za otpremu, kurirska dokumentacija, odobrenje, čuvari i putni aranžmani.
(2) Izgled i sadržaj odobrenja za čuvara iz stava 1. ovog člana propisan je na obrascu broj  3. koji je sastavni dio ovog Pravilnika.
(3)  U planu je potrebno navesti i opisati procedure na mjestima istovara i utovara, uključujući vođenje evidencije, odgovornost za nadziranje i pristustvo prilikom brojanja i utovara, kao i procedure za zaključivanje, pečaćenje, ovjeru i utovar pošiljki.
(4) Procedure za istovar pošiljke uključuju identificiranje ime/naziv primaoca i procedure za predaju dužnosti čuvanja, te procedure prihvata pošiljke.
(5) Pošiljalac će u planu navesti procedure obavještavanja u vanrednoj situaciji, kojom prilikom je potrebno navesti brojeve telefona i kontakt osobe koje treba obavijestiti u slučaju vanrednih okolnosti, a potrebno je navesti i procedure koje omogučavaju kuriru pristup pošiljci tokom putovanja.
(6) Pošiljalac će najmanje šest radnih dana prije prijenosa i polaska pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom primaocu poslati najavu slanja pošiljke.
(7) Izgled i sadržaj sigurnosne izjave iz stava 2. ovog člana propisan je na obrascu broj  4. koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

Član 20.
(Vračanje pošiljke)


 (1) U slučaju vračanja materijala sa sigurnosnom klasifikacjiom pošiljaocu radi kvara, popravke, testiranja, ocjene itd. potrebno je uz plan priložiti:
                  - popis robe;
                  - potvrde o materijalu sa sigurnosnom klasifikacijom;
                  - tovarni listovi i izvozna deklaracija ako se izvozi pošiljka;
                  - ostali dokumenti koji su neophodni.
(2) Postupak vračanja pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom identičan je postupku slanja.


III- STUPANJE NA SNAGU

Član 16.
(Stupanje na snagu)

Ovaj Pravilnik  stupa na snagu danom potpisivanja od strane ministra.

Broj:_________________/08
Sarajevo; 26.11. 2008 godine                                     M I N I S T A R

                                                                                          Tarik Sadović

 

 


__________________________________
__________________________________
__________________________________
                 (naziv organa /institucije)


Broj:____________________/
Mjestoi datum:____________/


SIGURNOSNA IZJAVA


______________________________     JMB___________________
                   (Ime i prezime)                                                      (JMB kurira)
___________________________      _________________________  
             (radno mjesto)                                                  (naziv organa-institucije)


Sigurnosni službenik u ____________ saopštio mi je uputstvo za rukovanje i čuvanje tajnih dokumenata/opreme koje trebam dostaviti. Pročitao sam i razumio uputstvo.

Pomenute tajne dokumente/opremu ću tokom prijenosa držati kod sebe I neću otvarati omot.

Po dolasku na odredište, predate ću tajne dokumente/opremu, uz potvrdu o prijemu pošiljke, konsignantu kojeg odredi organ-institucija kojem je pošiljka namijenjena.

                                                                ________________________
                                                                                (potpis kurira)


_____________________________
  ( potpis sigurnosnog službenika)
 


Obrazac broj 1.

 

 

__________________________________
__________________________________
__________________________________
                   (nazi organa-institucije)


Broj:____________________/
Mjestoi datum:____________/


POTVRDA ZA KURIRA broj:_____

ZA DOSTAVU TAJNIH DOKUMENATA, OPREME I/ILI DIJELOVA OPREME SA SIGURNOSNOM KLASIFIKACIJOM PUTEM KURIRA

Ovim se potvrđuje da:
gosp./gđa_______________________________;   
                                                     (ime i prezime)                  
JMB___________________________________;
                                                (JMB kurira)
rođen/a:________________________________;
                                    (dan, mjesec i godina rođenja)
zaposlen/a   _____________________________;  
                                                   (radno mjesto)           
                    ______________________________;
                                              (naziv organa-institucije)
državljanin: ______________________________;
                                                  (naziv države)
posjeduje putnu ispravu/idendtifikacionu kartu:_______________;

naziv organa izdavaoca putne isprave:______________________:


posjeduje ovlaštenje da nosi sljedeće dokumente/opremu tokom putovanja:
_________________________________;
__________________________________;
__________________________________;
__________________________________;
__________________________________;
__________________________________;
(broj i datum,količina, težina i drugi identifikacijski podaci pošiljke)

Carinskim, policijskim i/ili imigracionim službenicima skreće se panja na sljedeće:
- ova pošiljka je povjerljive naravi u interesu sigurnosti            
______________________________________________.
                                      (navesti države)
- Ovu pošiljku mogu pregledati osobe koje imaju odgovarajuće ovlaštenje.
- Ako je nophodno izvršiti pregled pošiljke, pošiljka se mora prenijeti na mjesto na kojem ne ne mogu vidjeti osobe koje ne pripadaju ovalštenoj služebi i pregledse mora obaviti u prisustvu kurira.
- Ako se pošiljka otvara radi pregleda, na paket se nakon ponovnog zatvaranja treba pečat i potpis, tako da ostane dokaz o otvaranju, a u dokumetaciji o otpremi naznačiti da je ova pošiljka bila otvarana.
- Od carinskih, policijskih i/ili imigrcionih službenika država kroz koje pošiljka prolazi, u koje ulazi ili izlazi, zahtijeva se da pruže pomoć, ukoliko bude potrebna, kako bi se omogućila uspješna i sigurna isporuka.
                                                                     
PLAN PUTA
Tokom putovanja kurir će koristiti sljedeće pravce:
Od: __________________________;
                       (država pošiljalac)
Za:___________________________
                         (država primalac)
Kroz: ___________________________________;
                                    (navesti tranzitne zemlje)
Odobrena mjesta zaustavljanja:__________________________;
                                                                                   (navesti mjesta)
Početak putovanja: ____________________________________;
                                                                             (dan/mjesec/godina)

                             ______________________________________
                              (Ime, prezime i potpis osobe koja imenuje kurira )
                              ____________________________________
                                                           (službeni pečat organa-institucije)


---------------------------------------------------------------------------------------------
                                            IZVJEŠTAJ SA PUTOVANJA

Izjavljujem da tokom putovanja na osnovu Potvrde za kurira broj: ______ nisam upoznat da se dogodilo bilo šta što bi ugrozilo sigurnost navedene pošiljke ili da sam ja ili neko drugi poduzeo bilo koju radnju koja bi mogla ugorzitai sigurnost pošiljke.
Potpis kurira: ____________________________
U prisustvu: _____________________________
                                               (potpis sigurnosnog službenika)
Datum vračanja Potvrde za kurira: ____________________.
                                                                         (dan/mjesec/godina)

Prilog: Potvrda o preuzimanju pošiljke _______________________.
              (navesti broj datum potvrde i naziv organa kome je predata pošiljka.

Obrazac broj 2.

 

 


__________________________________
__________________________________
__________________________________
                 (naziv organa /institucije)


Broj:____________________/
Mjestoi datum:____________/


ODOBRENJE ZA ČUVARE

Važi do_____________________________________________

Ovim se potvrđuje da je:
________________________________     JMB________________
                   (Ime i prezime)                                                                       (JMB )
_____________________________      _______________________  
             (radno mjesto)                                                  (naziv organa-institucije)

broj putne isprave:________ ovlašten da obavlja dužnost čuvar tokom dole navedenog putovanja:

- zračnim putem;
- željeznicom;
- drumskim saobračajem;
- pomorskim putem.

radi prijevoza pošiljke sa sigurnosnom klasifikacijom koji se obavlja u okviru poslovnih aktivnosti organ/institucije ili preduzeća, a interesu Bosne i Hercegovine.


PLAN PUTA


Od ___________do___________približan datum  ______________.
         
                                                        ________________________
                                               (potpis službene osobe koja izdaje odobrenje)
                                      M.P.


Obrazac broj 3.

 

 

__________________________________
__________________________________
                   (nazi organa-institucije)

Broj:____________________/
Mjestoi datum:____________/


NAJAVA POŠILJKE SA SIGURNOSNOM KLASIFIKACIJOM

NAJAVA POŠILJKE ___________________________________
                                                  /naziv programa/projekta/
ODOBRENI PLAN PRIJEVOZA BROJ:_____________________

I - Ime i prezime ovlaštenih osoba na obje lokacije
1.________________________________  
                        (Ime i prezime ovlaštene osobe pošiljaoc) 
__________________________      ___________________________  
             (broj telefona)                                (naziv organa-institucije i adresa)


2._______________________________  
                        (Ime i prezime ovlaštene osobe primaoca)      
  __________________________      ___________________________  
             (broj telefona)                                 (naziv organa-institucije i adresa)

II – Opis pošiljke
(1) ugovor ili broj tendera;
(2) izvozna dozvola ili druga važeća odobrenja za izvoz;
(3) opis pošiljke (opis sadržaja i nivo klasifikacije);
(4) opis ambalaže:
- vrsta ambalaže (drvena, kartonska, metalna itd);
- broj paketa;
- broj predmeta sa sigurnosnom klasifikacijom;
- dimenzija/težina paketa (dužina, širina, visina i težina);
(5) Naznačiti da li se u pošiljci nalazi opasan material______________.

III – Kretanje pošiljke:
(1) datum/vrijeme polaska._________________________________.
(2) datum/predviđeno vrijeme dolaska:________________________.
(3) rute koje treba koristiti između polaznog mjeta i mjesta izvoza, mjesto uvoza I krajnjeg odredišta:__________________________________
      ___________________________________________________

_____________________________________________________.
(4) Način prijevoza svakog dijela pošiljke:
(5) Nazivi i adrese svih  prijevoznika sa brojevima letova ako su poznati.
 ____________________________________________________
 _____________________________________________________

(6) Naziv posrednika u prijevozu:
____________________________________________________
                                                       /naziv, broj telefona, adresa/
____________________________________________________

_____________________________________________________

(7) Ime i prezime kontakt osoba na carini ili drugoj instituciji:
___________________________________________________
                                          /ime i prezime i broj kontakt telefona/
__________________________________________________

(8) Ime i prezime i identifikacija ovlaštenog kurira:
_______________________________________________

                                                                      
                                                                   RUKOVODILAC ORGANA
               
                                                               _______________________
            


Obrazac broj 4.