Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Ministry of Security of Bosnia and Herzegovina
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine
Министарство безбједности Босне и Херцеговине
Štampaj
Saopštenja za javnost
1.9.2009 12:16
Konstituirajuća sjednica Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje
Konstituirajuća sjednica Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, označila je još jedan, važan korak u izgradnji institucionalnih kapaciteta, potrebnih našoj državi za uspješno suprostavanje prirodnim i drugim nesrećama.
„ Uspostava prvog državnog tijela za koordinaciju u slučaju prirodnih i drugih nesreća“

Sarajevo 31.08.2009.godine
Konstituirajuća sjednica Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, označila je još jedan, važan korak u izgradnji institucionalnih kapaciteta, potrebnih našoj državi za uspješno suprostavanje prirodnim i drugim nesrećama. Osvrćući se na ovu činjenicu i potrebu međusobne saradnje i koordinacije, zamjenik ministra sigurnosti BiH i ujedno predsjedavajući ovog tijela Mijo Krešić je istakao da formiranje Koordinacijskog tijela kao stručnog, operativnog tijela Vijeća ministara predstavlja zakonsku obavezu, ali i prijeku potrebu usljed stalnih, globalnih klimatskih promjena.
„Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, zaduženo je za koordinaciju aktivnostima zaštite i spašavanja institucija i tijela na razini Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta. Formiranje ovog tijela, od velikog je značaja za Bosnu i Hercegovinu, jer se po prvi put uspostavlja državno tijelo koje će Vijeću ministara predlagati važne odluke i koordinirati primjenu donesenih mjera zaštite i spašavanja na svim razinama u slučaju prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini“, naglasio je predsjedavajući Krešić
Podsjećajući prisutne da prirodne i druge nesreće ne poznaju granice i da je obaveza i odgovornost svih zemalja da vlastiti sistem zaštite i spašavanja učine maksimalno operativnim i efikasnim za adekvatan odgovor u slučaju njihove pojave, Krešić je dodao: „Bosna i Hercegovina je u tom pogledu posebno upućena na suradnju sa zemljama u regionu, s kojima je putem sporazuma o saradnji ili na drugi način, preciznije definirala odnose i ulogu u prevenciji i odgovoru prilikom izbijanja nesreća. To pored ostalog, podrazumijeva izgradnju Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje“, istakao je predsjedavajući Krešić.
Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Cristine MacNab je kazala da će ova organizacija pružiti adekvatnu pomoć Koordinacijskom tijelu i nadležnim institucijama BiH, jer globalne klimatske promjene neminovno zahvataju i Bosnu i Hercegovinu. „U takvoj situaciji, veoma je važna koordinacija svih napora na usmjeravanju, vođenju i pomaganju tokom prirodnih i drugih nesreća.Važna je razmjena znanja i iskustva, jer imamo šta reći jedni drugima i naučiti jedni od drugih“, zaključila je Cristine MacNab.
Ističući značaj obuke koju će proći članovi Koordinacijskog tijela, predsjedavajući Krešić se najprije zahvalio predstavnicima UNDP-a na finansijskoj pomoći u provođenju projekta obuke, potom predavačima iz institucije Međunarodna strategija UN-a za redukciju katastrofa iz Ženeve, te Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koji u skladu sa Memorandumom o saradnji, pruža značajnu pomoć Ministarstvu sigurnosti BiH u obrazovanju kadrova za upravljanje katastrofama.